Liqua helpt u bij het inschrijven op aanbestedingen en tenders. Ons motto is “optimale integratie van design en tekst“.
Liqua / Walter Goyen geeft uw aanbesteding een professionele vormgeving. De eerste indruk is goud waard. U wilt laten zien dat u het project graag wilt uitvoeren. Dat bewijst u met een professioneel verzorgde uitstraling.
Wij hebben bovendien veel ervaring met (eind)redactie. Desgewenst controleren wij uw teksten en maken we die nog pakkender.
Liqua is een bureau met verstand van design én tekst.
Het design van inschrijvingen op (Europese) aanbestedingen is nu een van onze belangrijkste specialisaties! We mochten al voor veel grote en kleinere partijen inschrijvingen vormgeven. Aanbestedingen zijn echter vertrouwelijk. We kunnen helaas geen concrete voorbeelden laten zien en weinig vertellen over onze klanten.
Als u bekend bent met aanbestedingen, hoeven we u niets te vertellen over TenderNed, Negometrix, de Aanbestedingsleidraad, vragenrondes, de Nota van Inlichtingen en de onverbiddelijke deadlines.
Bij het inschrijven op aanbestedingen moet je je strikt houden aan de eisen van de aanbestedende partij. Meestal schrijft die het aantal pagina’s voor of een maximum aantal woorden. Regelmatig schrijft men zelfs het lettertype en de regelafstand voor. En soms moet je het zelfs anoniem indienen.
Best jammer voor ontwerpers, al die strakke voorschriften. Toch kun je zelfs met dat soort restricties nog aardig wat doen om je positief te onderscheiden ten opzichte van je concurrenten.
Wie wint het perceel, of zelfs meerdere percelen? De ene keer is vooral de prijs doorslaggevend, de andere keer vooral de kwaliteit. De prijs van uw inschrijving is úw vakgebied. We kunnen u wel helpen bij het verhogen van de kwaliteit. De score voor kwaliteit hangt af van de indruk de opdrachtgever heeft van een ingediende aanbesteding. Hoe objectief de aanbestedende partij ook probeert te oordelen, de weging van kwaliteit blijft vaak een subjectief oordeel. De kunst is om dat positief te beïnvloeden.
Natuurlijk draait het vooral om de teksten, de inhoud, de expertise die de opdrachtgever vraagt van de indienende partij. Toch kan een fraaie vormgeving helpen bij de beoordeling. U straalt aandacht en kwaliteit uit. Het onderbuikgevoel van de beoordelende partij kan bij de deelscores cruciaal zijn en net dat ene, doorslaggevende puntje extra betekenen.
Het design van de inschrijving op een aanbesteding is niet bepalend, maar speelt zeker ook een rol. Een mooi verzorgd document straalt vertrouwen uit, het gevoel dat u serieuze aandacht heeft besteed aan de documenten. U laat zien dat u het project heel graag wilt scoren.
Een goed design helpt de lezer ook bij het sturen van de aandacht: wat is belangrijk, wat is de essentie, waar wilt u de accenten leggen?
We verdiepen ons snel in de huisstijlen van uw bedrijf én die van de aanbestedende partij. Graag maken we daar een subtiele mix van. Tabellen, Excel-bladen en afbeeldingen maken wij fraaier en duidelijker, zodat de essentie snel helder is.
Dat puntje extra dat u met een professioneel design kunt behalen, kan net doorslaggevend zijn om die grote aanbesteding te winnen!
“Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte.”
Dat schreef de Franse wis- en natuurkundige Blaise Pascal ooit. Bij aanbestedingen wil een beoordelende partij geen ellenlange documenten lezen. Elke Aanbestedingsleidraad bevat wel strakke eisen qua aantal pagina’s.
U moet dus veel tijd en energie besteden om uw verhaal zo krachtig en compleet mogelijk te verwoorden binnen die paginalimieten. U wilt bij de beoordeling niet lezen dat u bepaalde thema’s onvoldoende heeft uitgediept.
Een vormgever is bij aanbestedingstrajecten de laatste schakel. Vaak zijn de teksten pas laat door alle betrokkenen gecontroleerd. Oh ja, nu alleen nog even naar de vormgever … Pas om één minuut voor twaalf mag die aan de slag.
Het is dan een uitdaging om die – soms véél te lange – teksten en de begeleidende afbeeldingen passend te krijgen binnen de limieten die de aanbestedende dienst heeft opgelegd. Ga daar ook vooral niet overheen, het kan zelfs een reden zijn om u uit te sluiten.
Een extra uitdaging: na het eerste concept van het grafisch ontwerp begint het pas echt te leven. Dan wil iedereen uit uw team liefst nóg eens kritisch kijken naar die teksten. Grote kans dat ze aanpassingen willen die het ontwerp flink overhoop kunnen gooien.
Altijd spannend, al die wijzigingen. Zeker als de datum van indienen dichterbij komt. Toch ligt Liqua daar niet wakker van, letterlijk en figuurlijk.
Een voordeel van mij (Walter Goyen, eigenaar van Liqua) is dat ik veel ervaring heb met de integratie van design én tekst. Erg handig, zeker vlak voor de – altijd keiharde! – deadline bij aanbestedingen. Een minuut te laat betekent dat u niet meer meedoet.
Maandag om 12.00 uur indienen? Geen paniek, zelfs niet als het concept pas de vrijdag daarvoor klaar is. Niet voor niets werk ik regelmatig in het weekend.
Zelfs als de teksten zijn geschreven door een professionele, externe tekstschrijver, kan ik ze controleren en waar nodig herschrijven. Ik kort ze desgewenst in zonder aan inhoud en kwaliteit in te boeten. Sterker: ik maak teksten graag nóg prettiger leesbaar, met korte, actieve zinnen. Zonder stijl- en taalfouten. Ik zorg dat uw aanbesteding binnen de opgelegde paginalimieten blijft.
Een vormgever met verstand van tekst
Kortom: Liqua zorgt voor professionele aanbestedingen qua design en tekst!
Liqua werkt op het gebied van aanbestedingen voor diverse bedrijven. Zo ook voor aanbestedingsspecialist Octavia Siertsema. We ontwierpen de omslag en de cartoons voor haar succesvolle Handboek inschrijven op aanbestedingen. We werken ook plezierig samen aan diverse aanbestedingen.
De betekenis van een aanbesteding: een aanbesteding is een inkoopmethode waarbij een opdrachtgever een voorgenomen opdracht bekendmaakt. In de bekendmaking staat een programma van eisen waarin de eisen staan beschreven die de opdrachtgever aan het product of de dienst stelt. Aanbieders kunnen zich inschrijven op de aanbesteding door een offerte in te dienen. (Bron: Wikipedia)
Naast een Europese aanbesteding kennen we ook de meervoudig onderhandse aanbesteding en de gewone onderhandse aanbesteding. Gemeenten kunnen ook een ‘Open House model’ inrichten, een wijze van contracteren die onder bepaalde voorwaarden niet kwalificeert als een overheidsopdracht in de zin van de aanbestedingsregelgeving. (Bron: Pianoo)
Liqua ontwierp het logo én de website voor "Alles over aanbestedingen". Nieuw per eind maart 2021, met elke twee weken een nieuwe podcast, gepresenteerd door Octavia Siertsema en Peter Streefkerk.